И твоята пчелна майка също

На 27 март изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ подписа три заповеди, с които разрешава контролирана и ограничена употреба на трите забранени с мораториум в ЕС неоникотиноидни инсектицида. Дебатът за вредното действие на неоникотиноидите върху природата и здравето на човека е особено актуален в Европейския съюз, затова смятаме, че отмяната на забраната им в България от служебното правителство е акт на безотговорност и късогледство.

Ето защо „Хармоника“ подкрепя протеста на Националното обединение на пчеларите с искане за пълна забрана на неоникотиноидите у нас.

 

Какво са неоникотиноиди?
Евтини за земеделците инсектициди, произвеждани от глобални концерни като Монсанто и Байер, с които се третират семената на слънчогледа и царевицата. Представляват многомилиардна индустрия. Забранени са във Франция, борбата е и Европейският съюз да реши окончателно в полза на мораториума върху тяхната употреба.

 

Защо сме против употребата им?
Защото са изключително вредни – те унищожават не само вредителите, но и пчелите, вредят и на птиците,  като по този начин нарушават сериозно екосистемата. Смята се, че неоникотиноидите са канцерогенни. След засаждане на семената неоникотиноидите попадат в почвата, после – в подпочвените води. Тровят много, тровят дълго – всички култури, засадени върху отровените с неоникотиноиди почви, също се „заразяват”, токсините преминават в новите растения. А после ние ги консумираме – по всевъзможни начини. И боледуваме – от всевъзможни болести.

 

Кога и къде?
Протестът е на 7 април, петък, от 13:00 ч. на площад „Независимост“ (пред сградата на Министерския съвет на „Дондуков“ 1).

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.