Как броим пробиотиците?

Венко и Тома се съгласиха да ги снимаме в мандрата в Мало Бучино, за да отговорим на въпроса „Как броим пробиотиците“.

Не спирате да ни питате как точно знаем колко пробиотици има в кефира, в млякото или във вафлите. Да не би да ги броим един по един? А как иначе?! Затова Венко и Тома се съгласиха да ги снимаме по време на броенето в мандрата в Мало Бучино и така да отговорим веднъж завинаги на този въпрос.

И сега по-сериозният отговор „Как броим пробиотиците“?

Най-точно е да го наречем „изчисляваме“, а процесът в лаборатория е следният:

Взима се 1 г. от млякото и се смесва с 9 г. физиологичен разтвор, за да имаме общо 10 г. течност. От получения разтвор се взима 1 г. и отново се смесва с 9 г. физиологиен разтвор. И така отново, и отново, докато количеството проби е такова, каквато степен на концентрация на пробиотиците очакваме да открием накрая в продукт.а Може да се направи 7, 8, 9 пъти.

От всичките 9 разтвора се взима материал за изследване и се прави посявка в 1 кубичен см, в хранителна среда.

Тези посявки се инкубират при температура 45 градуса за 24 и 48 часа. След като сме държали посявките на топло, ги гледаме под микроскоп. Така установяваме колко колонии са направили пробиотиците. Това се нарича изчисление на колонометър. След това колониите се наблюдават и се взима общо кратно, в зависимост от броя проби.

Така накрая от лабораторията получаваме информация, че в кефира, например, концентрацията на пробиотици е 5 х 10 на 8 степен, което се равнява на 50 милиарда пробиотика в 1 бутилка.

Ето как знаем.

Каква е разликата между пробиотици и пребиотици?

Пробиотиците са микроскопични живи организми, които подпомагат баланса на чревната ни микрофлора и за запазване превеса на добрите бактерии над лошите.
Пребиотиците са храната на добрите бактерии. Те подпомагат заселването на нови добри бактерии и и тяхното размножаване.

Венко и Тома се съгласиха да ги снимаме в мандрата в Мало Бучино, за да отговорим веднъж завинаги на въпроса "Как броим бробиотиците?".
Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.