Keep calm and add butter!

Маслото е продукт, който, признаваме си, искаме да въведем от доста време. И най-накрая успяхме!

Слънчева неделна сутрин…

А може и да е мрачен следобед в сряда, защото аман вече от клишета за неделни сутрини. Във въздуха се носи мирис на кафе и прясно изпечена ароматна филийка, която някак-си самотно стои в една чинийка и чака, докато животът препуска покрай нея.

И филийката, и вие си умирате да вземете ножа, да я намажете едно хубаво с масло, и заедно да се отдадете на разточителното хапване, обаче нещо в така описаната картинка осезаемо липсва. Ако сте внимавали в час по Хармоника, вече трябва да сте отгатнали, че това не е филийката или ножът.

Маслото

Маслото е продукт, който, признаваме си, искаме да въведем от доста време и нещо все ни спира – или не ни остава достатъчно сметана, или… не ни остава достатъчно сметана. А причината да не ни остава, не е в това, че се скриваме някъде и тайно си я изяждаме. Причината е, че млечните продукти, които произвеждаме – сирене, кашкавал и мляко, са пълномаслени – такива, каквито трябва да бъдат в най-естествения си вид, който доскоро беше яростно отричан и заклеймяван. Ние обаче държим на истината и сме щастливи, че тя започна да си пробива път в последните години – а тя е, че eстествените масла и пълномаслените продукти са пълноценна и истинска храна, която клетките ни интуитивно обичат и предпочитат, за да ни поддържат здрави и в  кондиция. Важно е да ги приемаме, когато са качествени, а не да ги ограничаваме.

Сметаната

И така, сметаната, която ни остава в ограничени количества, идва от едничкото ни нискомаслено кисело мляко. Нея обаче веднага превръщаме в обожаваната от всички заквасена сметана и, както и да го смятахме – не успяхме да измислим как да се сдобием с толкова много от нея, че да остава и за масло.

Накрая се наложи да си кажем, че ще потърсим решение навън и след дълго проучване на различни масла и производители в няколко държави, нюхът ни за чиста и вкусна храна ни отведе при един германски производител на био сертифицирани млечни продукти. В негово лице открихме съмишленик, с който имаме пълно съвпадение на желанията и стремежите за чиста продукция. Той държи кравите да бъдат отглеждани максимално свободно, да се хранят с естествена и качествена храна и в резултат на това – да произвеждат истинско, хубаво, домашно мляко. Точно както правят и нашите фермери!

Когато стигнахме до момента, в който за първи път опитахме маслото му, буквално занемяхме. Край на самотните филийки, които тъжно гледат как животът се изнизва покрай тях!

Но нека ви разкажем за маслото.

Маслото идва от германския ни партньор и най-вече от неговите волни, мучащи приятелки, но е пакетирано от нас, в България. Направено е от 100% незаквасена сметана от краве мляко, без никакви подобрители, стабилизатори, сол и разни странни мазнини.

По скалата на кравешкото щастие, животните, които дават това вълшебно мляко, са едни много щастливи крави – през лятото те са на свободна паша и през деня, и през нощта. Да, и нощно време – само си представете каква романтика е да си пасеш треви и билки на лунна светлина (всъщност, едва ли някой може да си представи как пасе трева нощно време, но признайте – звучи адски романтично).

Вследствие на тази кравешка свобода, маслото, произвеждано от млякото им, е с различна плътност и цвят през различните сезони. През лятото то е малко по-меко и с по-жълтеникав цвят – заради съставките, намиращи се в прясната трева по пасищата. Зимата пък е малко по-светло и твърдо. Живо масло, което се променя със сезоните и климатичните особености, а не е еднакво бледо и скучно 365 дни в годината.

Въобще – масло с характер и темперамент!

Такова, каквото трябва да бъде. Поне 82% масленост, по всяко време. Дори и в мрачен следобед в сряда, който натрапчиво се усеща като слънчева неделна сутрин, защото някои неща просто трябва да бъдат оставени да са истински. Като неделните утрини. И маслото.

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.