Маги Малеева: Вкусът е най-голямото предимство на био храните (интервю)

Известната бивша тенисистка и един от основателите на Harmonica разкрива предимствата на био храните. Споделя, че храни децата си само с био продукти. Според нея храната трябва да се свързва с радост, а не със страх.

Известната бивша тенисистка и един от основателите на Harmonica разкрива предимствата на био храните. Споделя, че храни децата си само с био продукти. Според нея храната трябва да се свързва с радост, а не със страх.


Г-жо Малеева, как един професионален тенисист решава да насочи усилията си към зеления сектор и производството на био продукти? Как се заражда идеята за Harmonica?

 

Докато играех професионално тенис, беше изключително важно да съм във форма, за да мога да давам най-доброто през цялото време. Храненето винаги е било важна част от това да съм здрава и да имам нужната енергия. В днешно време хранителната индустрия и интензивното земеделие предлагат много имитации на пълноценната храна, която ни е нужна, за да сме добре. Започнах много да чета и да се интересувам от методите, по които се произвежда храната, открих, че има много земеделци и производители, които се опитват да променят нещата към по-добро. Когато се върнах да живея в България, това беше едно от нещата, които много ми липсваха, тогава в магазините се продаваха само имитации, хубавата храна беше подменена. Така тръгна и идеята за Harmonica, от това да си осигурим чиста и истинска храна. Сега нещата са съвсем различни, има много повече хора, които да се занимават с това, както и много магазини, които да ги подкрепят.

 

Ако трябва да убедите някого да купува био продукти, може ли да изброите пет предимства пред конвенционалната храна?

Биологичното земеделие се грижи за почвата и биоразнообразието, докато интензивното земеделие води до изчерпване на възможността на почвата да ражда храна и унищожава екосистемите. Това ли е наследството, което искаме да оставим на децата ни? Така ли се грижим за България, като унищожаваме плодородието ѝ? Когато купувате храна, избирате коя система да покдрепяте – аз избирам тази, която се грижи за почвата, за водата, за биоразнообразието, за здравето и за плодородието. Пет са, нали!

 

 

С какво смятате, че Harmonica превъзхождате конкуренцията?

Не мисля, че можем да говорим за конкуренция на този етап, а по-скоро за съмишленици. Целта ни с Harmonica беше да дадем пример, че това да се прави истинска храна и то био в България, е възможно и всеки, който тръгва по този път, ни е съмишленик, с когото споделяме обща кауза. Затова сме благодарни на всички, които подкрепят и работят за устойчиво земеделие, опазване на богатството на българската природа и пълноценна, здравословна храна. Радвам се, че с Harmonica сме пример за тази промяна.

 

Смятате ли, че вече има по-голямо търсене на био продукти? Обръща ли достатъчно внимание българинът с какво се храни?

Да. Все повече и повече хора започват да се грижат за храната си. Има все повече магазини, производители, ферми, които вярват в това. Има и много информация на български, така че всеки, който се интересува, може да научи повече.

 

Какъв е профилът на потребителите на био у нас?

Основно са хора, които са образовани и любопитни и се интересуват от света около себе си. Някои хора стигат до био храните през здравословен проблем, други през децата си, трети през търсенето на истинския вкус. За много хора разликата в цената остава сериозна пречка.

 

Какво бихте посъветвали родителите, на какво да обърнат внимание, когато приготвят храната за децата си?

Повече храна от растения, по-малко преработена, повече сезонни и пресни продукти и най-важното: давайте им пример, като се храните и вие добре, защото примерът е най-добрият урок за тях, това което ще запомнят. И не прекалявайте с говоренето за храна, нека храната е нещо, което се свързва с радост, а не със страх.

 

Вашите деца с какво се хранят и как ги опазвате от junk food?

Опитвам се винаги да има разнообразна храна, много зеленчуци и плодове. Разбира се, при нас всичко е био. Опитвам се да създавам радост от храната, а не страх, както често се случва в днешно време. Затова и гледам да няма забранени неща, когато сме навън. Мисля, че примерът на родителите е много по-важен от това, което им говорим.

 

Коя храна ви напомня за детството?

Аз бях много злоядо дете, но си спомням много добре кашкавал пане, който баща ми ми правеше, когато оставахме двамата сами, а майка ми и сестрите ми пътуваха по турнири.

 

Вашето любимо ядене и обичате ли да готвите?

Много обичам добре приготвена храна, с ясен произход. Едно от големите удоволствия, когато пътувах, бяха хубавите ресторанти в различни градове по света. Вкъщи готвим и аз, и мъжът ми, но с децата не е много лесно да се направи нещо, което всички да харесват.

 

От какво се лишавате, нещо, което обичате, но не е здравословно?

Няма нещо, от което да се лишавам. Най-добрият вкус идва, когато храната е отгледана и приготвена с грижа за всички детайли от чистото земеделие до преработката. Вкусът е първата жертва на интензивното земеделие и индустриалното производство на храната и това е друго голямо предимство на био храните.

 

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.