Кефир втора цедка

Идея как можете сами вкъщи да си правите кефир „втора цедка“.

5 мин и 24 часа търпение

Може би сте забелязали, че кефирът ни през зимата е особено гъст и ароматен – това е така, защото в този сезон млякото е плътно и пълномаслено (достига до 4.4% масленост). Това е прекрасно, но поради гъстотата му по стените на бутилката остават няколко вкусни глътки и не можем да направим нищо, освен да ги гледаме жадно с едно око през гърлото.

Е, сега времената на неизпития кефир приключиха, защото можете да си правите кефир „втора цедка“. Трябва само да ви се намира в хладилника бутилка прясно мляко (в срок). Разбира се, най-добре да е harmonica.

Как става: Запазвате бутилката с няколкото глътки неизпит кефир и доливате с прясно мляко до горе. Млякото може да вземете директно от хладилника, не е нужно да е топло.
Затваряте капачката, разклащате добре, казвате на висок глас „Кефир втора цедка!“ (шегуваме се, но не пречи да пробвате) и оставяте бутилката на топло за 24 часа (например, до радиатора). За това време кефирът, останал по дъното, е послужил за закваска на прясното мляко, и вълшебството е сторено – имате втора цедка вкусен кефир!
Разклатете добре бутилката и опитайте – ако ви се иска да е една идея по-кисел, оставете го още малко време на топло.
За най-добри резултати не пийте от гърлото на първия кефир, а си го сипете в чаша. Опитайте се да не ближете капачката, или я измийте добре. Така ще предотвратите замърсяването на гърлото на бутилката.

Идея: можете да оставите малко повече кефир, и когато смесите с прясно мляко да изсипете в еднолитровата бутилка от мляко. Така ще получите цял литър кефир втора цедка и ще вземете акъла на всички.

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.