Яйцата – начини на употреба

Ако някога ви се наложи да изберете една храна, с която да карате дълго време и да ви поддържа в идеално здраве, то това със сигурност трябва да са био яйцата от свободно живеещи кокошки, които щастливо крачат по полята и сами избират с какво да се хранят.

Сами по себе си яйцата са живот – вярно, неизлюпен, но пък пълен с всичко, с което бихте искали да е пълен един живот. Яйцето е много ценна храна, защото съдържа цяла плеяда от B витамини, също и А, Е и D, освен това е буквално натъпкано с минерали и желязо. Това го превръща в евтин, но незаменим единен източник на хранителни вещества – нещо като нутриционна бомба, при това – вкусна.

eggs harmonica–small
Ако нямате голямо въображение по отношение на яйцата и най-многото, на което сте способни с тях, е да ги опържите, ето някои идеи от нас, така че никога да не ви омръзнат.
harmonica eggs–small
Можете да ги печете – дали самостоятелно, в собствена формичка, или като завършек на някоя вкуснотия в гюведже, решението е ваше.
5–small
Забравили сте за така наречените яйца по панагюрски? Не ви е срам – веднага да се поправите! За тази класическа рецепта не се иска майсторлък, само желание и глад. В тенджера със завряла вода добавете малко оцет и сол и счупете едно по едно яйцата. Когато белтъкът побелее и жълтъкът почти се втвърди ги извадете с решетеста лъжица. Залейте с малко сгорещено масло harmonica, смесено с червен пипер и сте готови!
7–small
Разбира се, може и да ги варите, като и тук има избор – твърдо сварени или рохки, които пък да изядете самостоятелно или в салата! Трикът за винаги перфектно сварени яйца е да ги сложите студени в тенджерата и да я напълните със студена вода. Веднага щом заври, изключете котлона и ги оставите вътре да помъдреят под капак за още 5-10 мин.
8–small
Продължаваме нататък с омлет или бъркани яйца (задължително с масло harmonica), а ако отидем по-далече, на яйчения хоризонт ще изгрее и възможността да си направите вълшебно вкусна домашна майонеза. Но дори да се придържате към „обикновените“ яйца на очи и да ги хапнете върху препечена филийка, няма да сбъркате!

И накрая – една много важна подробност.

Понятието „свободни кокошки” не гарантира „щастието”, свободата им и качеството на яйцата. То просто означава, че през деня птиците са на открито и разполагат с 4 кв. м. за разходки. Но въпреки чистия въздух, те могат да бъдат третирани с медикаменти профилактично, почвата може да бъде обработвана с пестициди и химични добавки, а храната на кокошките може да съдържа ГМО.

Всичко това е определящо за качеството на яйцето, което – вари го, печи го, но си остава един от най-добрите и ценни продукти, с които можем да се храним.

И още малко полезна информация за яйцата:

На всяко яйце в магазина има червен печат с цифров код. Ето какво означава кодът.

Код 0 – яйца от кокошки, отглеждани в биологично земеделие

Код 1 – яйца от кокошки, свободно отглеждане, с достъп до открити пространства

Код 2 – яйца от кокошки, подово отглеждане

Код 3 – яйца от кокошки, клетъчно отглеждане

Понятието „свободни кокошки” не гарантира „щастието” и свободата им, нито качеството на яйцата.
Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.