За разликата между акациев, билков и манов мед

Ще се изненадате от колко много фактори зависи производството на едно бурканче хубав мед!

Желанието ни да подкрепяме чистото и отговорно производство на мед ни среща с изключителни пчелари. Повечето работят в чисти планински райони, най-много по двата склона на Стара планина. Там пчелите могат да летят необезпокоявани и да събират най-ароматният нектар. А резултатът е прекрасният мед harmonica.

Предлагаме няколко вида сертифициран био мед – акациев, липов, билков и манов. Производството на всеки един от тях има редица характерни особености. Ще се изненадате от колко много фактори зависи производството на едно бурканче хубав мед!

 – 

Акациев мед

Акациевият мед е един от най-ранните (събира се рано напролет), както и много труден за събиране. По това време на годината пчелните семейства са отслабени от зимата, а акациевата паша продължава много кратко – само седмица. Времето също не е много благоразположено към малките ни приятелки – често е непостоянно, вали, студено е, духа силен вятър и допълнително затруднява пчелите.

Акациевият мед е много светъл, прозрачен, захаросва се много бавно (за 1-2 години, че и повече, когато е чист) и има най-ниския гликемичен индекс сред различните видове мед – около 30-33.

med_akacia_sent–Copy

Липов мед

Липовият мед се събира непосредствено след като отцъфти акацията – от края на май до началото на юли. Има силен аромат на липа и неподражаем вкус. Притежава тъмно златист цвят и е по-гъст от акациевия. Кристализира на фини кристали, бистър е, и не се захаросва бързо, за разлика от билковия мед.

Билков мед

Билковият мед се събира от различни дървета, треви, билки и други цъфтящи култури, от пролетта до късно лято, като обединява полезностите на много растения. Поради голямото разнообразие от полени, билковият мед има доста интензивен аромат и вкус.

В зависимост от вида растения, от които е събиран, има големи вариации във вкуса, цвета и аромата. Захаросва се бързо.

med_bilkov_sent–Copy

Манов мед

Мановият мед се събира от маната (колкото и шокиращо да звучи за някои, това е сладкият сок, който се отделя от определени дървсни видове, когато са нападнати от насекоми, обикновено листни въшки). Той е с много ниско съдържание на полени (за разлика от меда, събиран от цветове, които изобилстват на полени).

Подходящ е за хора с поленова чувствителност, които иначе трудно биха използвали мед без да развият алергична реакция. Мановият мед е богат на различни видове минерали и се захаросва сравнително бавно.

med_manov_small

Разказваме ви всичко това, защото искаме колкото се може повече хора да осъзнаят колко изкусно и отговорно занимание е пчеларството. Вярваме, че еднакво уважение заслужават и пчеларите, и пчелите – първите, заради личния си ангажимент да отглеждат малките създания по правилен и отговорен начин, а вторите – заради това, че въпреки всички наши, човешки намеси, не се отказват от своята мисия и продължават да ни осигуряват разнообразен и вкусен живот.

И за да разберете наистина колко всеотдайни и работливи са пчелите, ще ви кажем, че всяка пчела-работничка за целия си живот прави едва една десета от чаена лъжичка мед. Впечатляващо, нали?

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.