Краят на лятото във фермата в Добродан

Отива си лятотооо и идва есентааааа.

Тъжно, но факт. Лятото свърши и в Добродан и във фермата на Иван и Росица започна подготовката за новата стопанска година. Очаква ги доста работа тази есен, защото именно през този сезон се засяват културите, от които ще се направи фураж за изхранване на животните през следващата година.

Работата им е допълнително затруднена и от това, че през септември валежите си бяха доста слаби, направо недостатъчни, и подготовката за сеитба върви трудно – почвата е твърда и на места машините не успяват да се справят.

Все още има време до най-подходящия период за сеитба, 10-15 октомври. Затова стискайте палци дотогава да завали.

За сметка на това пък съвсем успешно приключи прибирането на царевицата, вече и втората реколта е силажирана: от 120 дка засети площи добивът е 250 био тона. Всичката тази зелена маса преминава през един съвсем естествен процес на консервация за зимата: просто се поставя в огромна, щателно покрита яма, в която не прониква въздух.

С голяма гордост можем да ви съобщим, че през август премина и годишната инспекция от контролиращия орган и сертификация на производството, в присъствие на експерти от Министерство на земеделието и храните. Както винаги забележки н-я-м-а.

И накрая традиционно завършваме с попълненията: само за септември си имаме 14 новородени теленца, 8 женски и 6 мъжки. Радостни сме и от отделянето на цели 5 юнички, дъщери на някои от нашите най-добри крави: Тера, Пролет, Сияна, Елица и Ружа.

А докато сме на темата за младите, редно е да споменем и Диян, синът на Иван и Росица. Той е вече в 9-ти клас и му е време да реши с какво иска да се занимава. Понастоящем изборът му е монтьор на селскостопанска техника, надяваме се да не размисли, защото би ни бил безкрайно полезен във фермата.

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.