Точка на кипене: как пастьоризираме млякото

Пътят на млякото от тучните планински ливади в Троянския Балкан, далеч от градски шум и суета, до вашите чаши е кратък, но изпълнен с горещи преживявания.

Процесът, през който то преминава след пристигане в мандрата в Мало Бучино, се нарича пастьоризация: довеждане на суровото мляко до висока температура с цел елиминация на съдържащите се в него потенциално опасни микроорганизми.

Често, производителите пастьоризират при много висока температура за съвсем кратко време (около 138 градуса за 2 секунди), но тогава освен вредните, умират и полезните микроорганизми. Тази технология е масово предпочитана, логично, заради много дългият срок на годност, който гарантира. UHT (ultra high temperature) млеката, които спокойно можете да забравите години наред в шкафа, се произвеждат именно така.

Ние обаче искаме да създаваме не вечни, а полезни и вкусни храни. Ето защо пастьоризираме млякото при такава температура, че, при гарантирана микробиологична чистота, да запазим максимално и вкусовите и полезните му свойства и то да добие лек, мек вкус… да остане само основната жилка – и това е незабравимият вкус на свежо мляко.

Накратко, процесът е следният:

  • Млякото пристига в мандрата, в млекоохладителни вани

  • Разпределя се към съда за пастьоризация, където се загрява до температура 93-96 градуса за една минута


Пастьоризаторът: между неговите пластини преминава гореща вода, която загрява съда до нужната температура.

  • Преминава в съда за задържане, където престоява 40 минути. Именно през това време умират над 98% от опасните микроорганизми.


Съдът за задръжка е с двойни стени и така без допълнително загряване поддържа температурата на млякото.

  • След задръжката отново се връща в пастьоризатора, но този път в охладителната му секция. В зависимост от продукта, за който е предназначено, се охлажда до 45 градуса – за кисело мляко и до 2 градуса – за прясно и се подава за разливане.

Това е процесът. Важно е как, но най-важно все пак е какво се процесира.

И именно затова ние спокойно можем да кажем, че нашето мляко е наистина чисто: в обикновеното сурово прясно мляко се допуска съдържание на до 100 000 микроорганизма/мл, докато в млякото на Harmonica няма повече от 80-90 000/мл. Чиста и проста логика.

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.