На паша с harmonica

Станахме част от кравешката нова година – официалното първо излизане на паша за годината.

с. Белиш

Май месец ни е любим по много причини, а една от тях беспорно е първата паша. Обичаме да идваме на гости в село Белиш, където се намира кравефермата на Николай Чернокожев, партньор на harmonica и наш приятел. И тази година посетихме фермата, за да станем част от кравешката нова година – официалното им първо излизане на паша за годината.

През студените месеци кравите не мога да бъдат на паша по обясними причини. Фермата на Николай обаче предоставя прекрасни условия за рогатите симпатяги. Те се ширят на достатъчно пространство, така че да са доволни.
Друга причина за кравешкото щастие дори и през зимата е качествената храна, която им осигуряват във фермата. Силажът, който фермерите са приготвили за тях, се прави от любимия им грах, а също овес и жито. Силажът е запечатан и чрез ферментация остава свеж през цялата зима. Разбира се, засятите култури за силажа са биологично сертифицирани и са отгледани чисти, без употреба на хербициди и пестициди.
“По-хубаво от Белиш няма”. Това споделя Васко младият помощник на Николай, когато се завръща във фермата. Той е бил на специално двугодишно обучение в кравеферма в Австрия.
А това пък е Соня, друг безценен малък помощник във фермата, която обича да наглежда кравите и да им асистира с похапването.
На свобода! Моментът настъпи. Вълнуваме се също толкова, колкото и кравите на Николай. Време е за първа паша. Лятната ваканция за кравите започна и те нямат търпение да стигнат до зелените склонове.
Кравите ще пасат на свобода чак до падането на първия сняг. Това значи още мно-о-о-го дни, прекарани сред дъхавите тревисти поляни.
За приготвянето на чисти и качествени био млечни продукти е от изключителна важност как се отглеждат кравите и най-вече какво ядат те. Това, което кравите хапват определя и вкуса на млякото, което дават. Колкото по-чиста и ароматна е храната им, толкова по-чисто и ароматно е и млякото.
За последните две години Николай е изродил над 150 теленца. Имаме му доверие и знаем, че той се грижи за тях по най-добрия възможен начин, както през лятото, така и през зимата. От тази година Николай е направил ъпгрейд на машините си за доене. С новата версия, вече може да се изодяват 7 крави едновременно, а не само 3, както досега. Така млякото ще се събира и стига до мандрата ни в Мало Бучино още по-бързо.
Повечето красавици във фермата са от френската порода Монбелиард. Популацията на тази порода се използва изцяло за производство на млечни продукти. Перла, Франческа, Моника… Това не е директория с поп певици, а имената на принцесите от фермата на Николай. Най-забавно е, когато пастирът им се скара. “Хайде по-бързо Пенелопа, няма да те чакаме цял ден!”
Малко им завидяхме на кравите от фермата на Николай. И ние бихме искали всеки ден да обядваме на свобода в Троянския Балкан… Но засега ще се задоволим с чистото и вкусно мляко, което не бихме могли да произведем без кравите от село Белиш!
Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.