Десет предимства да си био крава

Десет важни неща, които трябва да знаете за био кравите и защо толкова много вярваме, че това което правим е добро за здравето на хората и планетата.

Кравите искат да ядат трева

В природата на кравите е да ядат трева. Био кравите от самото си раждане пасат на свобода, сами подбирайки какво и кога да похапнат. Просто защото те са тези, които най-добре знаят от какво имат нужда в момента.

Кравите обичат движението

Вместо да се тъпчат с наблъскана с химикали, изкуствено отглеждана царевица или соя, животните, свикнали на свободна паша, по цял ден се разхождат, търсейки свежи поляни с прясна трева и наслаждавайки се на живота под открито небе.

Кравите предпочитат чистата почва

Това, което кравата яде, директно се отразява на качеството на млякото й. За това почвата родила растенията, с които се храни животното, има огромно значение за млякото. В био фермите, с които работим всички пасища са сертифицирани и са гарантирано чисти от всякакви химикали, изкуствени торове и вредни пестициди.

Био кравите не докосват вредни пестициди

Законът за биологично земеделие не допуска употребата на вредни химически препарати в био фермите. За това там микроорганизмите в почвата са много по-силни и така самата паша е много по-полезна.

Млякото от крави на свободна паша е по-здравословно

Прясното мляко, добивано от свободно пасящи био крави, е доказано, че съдържа по-малко наситени мазнини и повече от полезните мастни киселини.

Прясното мляко от био крави може да спаси сърцето ви

Според научните изследвания прясното мляко от био крави намалява риска от сърдечен удар, благодарение на по-високите нива конюгирана линолова киселина (CLA), полезна за човешкото тяло.

Млякото често е първият био продукт на трапезата

Доказано е, че много често първият досег на родителите с био продукти е именно млякото. Те избират да осигуряват на своите деца чисто, пълноценно мляко и след това започват все повече да залагат и на други продукти на биологичното земеделие. И така да се грижат повече за здравето, своето и на планетата.

Био млякото съдържа повече антиоксиданти

Освен повишеното съдържание на полезни мастни киселини, био мляко има и повече антиоксиданти, включително витамин Е , бета-каротен и лутеин. В него концентрацията на антиоксиданти е с 40-50% повече, от колкото в конвенционалното.

Био кравите помагат за стабилизиране на климата

Знаете, че животновъдството е един от огромните източници на парникови газове. Био фермите отново имат предимство. Когато кравите са на свободна паша, фермата работи с по-малко енергия и съответно има по-малко парникови емисии. Интересно проучване показва, че при преминаване от традиционното ротиране на земеделски култури (индустриална система) към многогодишна тревна покривка (свободна паша) в почвата се задържа голямо количество въглерод и така в рамките на 20 до 30 години въглеродният отпечатък значително намалява.

Био кравите живеят по-дълго

Обикновено био млекодайните крави се радват на живота няколко години повече, отколкото жертвите на индустриалното фермерство. Те са подложени на значително по-малко стрес, хранят се естествено и балансирано и това обуславя здравето и дълголетието им.

Последвайте ни