Благодарим за страхотната рецепта на Теди (Phood Tales) и на баба ѝ.
Продукти:
- 1 пакет кори за баница Harmonica
- 300 гр. краве сирене (за средна по големина баница)
- 2 яйца
- 2-3 супени лъжици кисело мляко
- масло
![](https://harmonica.bg/wp-content/uploads/2012/12/banitza2.jpg)
Рецепта:
- Корите се разстилат на плота. За да е по-плътна баницата може и по две кори една върху друга. Разстланите кори се намазват с малко разтопено масло.
- Смесват се в купичка натрошеното сирене, киселото мляко и яйцата. Тази кашичка се разпределя по корите, те се завиват и се оформя охлювче.
- Баба винаги слага и съвсем мъничко сода, на върха на лъжичката, за обем.
- Кесиите: Първо корите се разделят на две, защото са много големи. Във всяка половина се слага по средата от плънката и краищата се повдигат и завиват като бонбон. Трябва много внимателно да се прави, защото са крехки и ще се скъсат. Когато са завити се прикрепват с клечка за зъби, намазват се с малко масло отгоре и се пекат. Понеже горната част няма плънка и реално остава доста по-суха има риск тя да потъмнее и изгори преди баницата да се е опекла. Затова на 10-тата минута от печенето отгоре се поставя кухненско алуминиево фолио (един лист), така че да не загори.
- Подреждат се в предварително намазнена тава и се пече около 20 минути на 180 градуса.
![](https://harmonica.bg/wp-content/uploads/2012/12/banitza1.jpg)
–