С какво се различават сиропите от бъз и бъзак?

В България виреят три вида бъз, но основно два от тях се употребяват за различни цели и имат своите особености и дози, с които трябва да сме наясно.

В портфолиото на harmonica имаме двама представители на „бъзовото“ семейство – сироп от бъз и сироп от бъзак с мед. Изключително вкусни и с ценни качества, те имат своите индивидуални характеристики.

Вижте по какво се различават бъза и бъзака.

Дървесният бъз (Sambucus nigra)

е най-масово разпространеният и се използва за направата на различни домашни напитки, като лимонади и сиропи. Нашият сироп е направен от плода на дървесен бъз и нерафинирана тръстикова захар. Прекрасен е за разреждане и ежедневна употреба като сок от цялото семейство, без каквито и да е ограничения и лишения.

Тревистият бъз (Sambucus ebulus)

е известен с антиоксидантните си качества, които са популярни от народната медицина и описани от наши природолечители. Различни напитки се правят само от неговите много добре узрели плодове и имат висока антиоксидантна активност. Плодовете на тревистия бъз, наречен още „бъзак“, съдържат витамин С и редица органични киселини, заради които растението се препоръчва за повишаване на естествените защитни сили на организма. Нашият сироп е направен от екстракт от тревист бъз и био билков пчелен мед. През целия производствен процес не загряваме над 40°С, за да запазим всички качества на съставките. Сиропът ни разполага с изследвания от университета по хранителни технологии в Пловдив, които показват, че той е с висока антиоскидантна активност и съдържа много органични киселини. Регистриран е и като хранителна добавка с упомената препоръчителна дневна доза.

Може ли да се дадем сироп от бъзак на деца под 6-годишна възраст?

Хранителните добавки, които повлияват функциите на имунната система, в зависимост от тяхното съдържание, се препоръчват за деца над 6-годишна възраст. Според министерството на здравеопазването именно това е възрастта, в която имунната система е зряла и шансът от алергични реакции е по-малък. Сиропът може да се дава по преценка на родителя и/или след консултация с педиатър.

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.