Защо по новините нарекоха бозата ни бомба?

От години бозата в България се прави с подсладители и не ферментира. Когато решихме да направим нашата боза, обиколихме няколко бозаджийници из страната. Във всичките ни казваха: „Не може да правите боза със захар, ще ви гърмят капачките в магазините.“ Не ги послушахме и си я направихме така, както се е правила преди. Слагаме само захар, вода и ръж. Така захарта започва ферментация и ако не се съхранява добре, може да ви изненада, като „кипне“. Още при първите тестове няколко бози „кипнаха“ в багажника на колата на Методи. Беше горещо лято.

Явно много хора са забравили това свойство на бозата и преди няколко дни „новината“ за „боза бомба, която опустоши ремонтиран апартамент“ стигна дори и до новините по телевизията.

После „новината“ пък влезе в „господари на ефира“.

След всички тези репортажи искаме да ви успокоим и да ви уверим, че ако държите бозата на студено, няма да имате неприятности и няма да има пострадали. Ако все пак по случайност има поражения, бъдете спокойни, защото бозата се мие много лесно, с малко вода.

А след това, започнахме да получаваме странни картинки.

Първо дойде тази:

После тази:

И накрая тази:

И за изпроводяк, един малък детайл: от репортажа досега имахме проверки от всички възможни агенции и комисии, но разбира се, не откриха нищо нередно. А някои от инспекторите си купиха по един стек боза за вкъщи. Дано не им гръмне.

И не, няма да я спираме.

А вчера вечерта за голяма изненада бозата отново се появи в ефира на същата телевизия, този път Ицо Хазарта черпеше с нея. Представи я като „най-хубавата българска боза, био и от Радомир“ (на 39:00 във видеото). Нямаше жертви.

Благодарим ти, Ицо.

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.