Освен че участва във философски спорове и в тълкуване на символи яйцето е уникално и с това, че дава началото на цял един животински организъм като за това е нужна само определена температура – всичко друго е вътре в него. Затова и не можем да го отминем.
Всички знаем в какво обвиняват яйцата – холестерол. Ужасното вещество, което се среща само в животинската храна и причинява инфаркт! Оказва се обаче, че холестеролът се държи различно, според това с какъв протеин се е свързал за да се “придвижи” в кръвта. Ако се свърже с липопротеин с висока плътност, той го разгражда и пренася през кръвта без да запушва кръвоносните съдове. Този липопротеин е изграден главно от лецитин, който се съдържа в яйцата. Отровата си върви с противоотровата.
Белтъкът съдържа незаменими аминокиселини, които са в оптимално равновесие. Ето защо яйцата се усвояват особено добре от организма и са изключително необходими за изграждане и обновяване на неговите клетки. Поради високата си биологична стойност яйчният белтък е признат за еталон и с него се сравняват протеините от друг произход. Изчислено е, че две средно големи яйца доставят на организма толкова незаменими аминокиселини, колкото 80-100 г месо. Съдържат се и витамини от група В, витамин А и Е, също и редица микроелементи – калций, мед, манган, желязо, йод, селен и пр.
Значителното количество лецитин в жълтъка повлиява благоприятно черния дроб и нервната система. Неслучайно яйцата се включват в диетите на хора, работещи в замърсена среда с промишлени и неврогенни отрови, като живак, арсен, олово. Комбинацията на лецитин и желязо в хранителните продукти стимулира образуването на кръвните съставки, затова яйчните жълтъци са особено полезни при анемии и след тежко боледуване.
Ирина Каракехайова