Пригответе се да изричате тези думи все по-често, защото в harmonica пускаме хардкор версия на киселото ни мляко
Във времена, в които светът е полудял по закваски и ферментирали храни и тепърва открива техните предимства, България вече е с няколко гърди напред. Че киселото мляко, с което ни знаят къде ли не, е храна-чудо, отдавна ни е ясно и донякъде дори сме свикнали с тази слава. Време беше за нещо ново и силно – затова приготвихме една по-твърда версия на киселото мляко, специално за хардкор феновете на този продукт. Те ще го оценят веднага заради изразения му, характерен вкус на наистина кисело кисело мляко. Казано метафорично, това е една млечно-кисела симфония, която подозираме, че често ще си пускате on repeat и отсега ви пожелаваме приятно слушане.
Ако все пак се чудите как така правим едно по-малко кисело и едно по-кисело кисело мляко, ето и малко научно-популярни факти
Сигурно знаете, че закваската за традиционното кисело мляко са само двете добри бактерии Lactobacilus bulgaricus и Streptococcus thermophiles, които се стимулират взаимно в процеса на ферментация. Добрата екипна работа води до получаването на кисело мляко със специфични качества, с определен аромат, консистенция и киселинност.
Това, което може би не знаете обаче, е, че съществуват стотици различни видове от двете бактерии, всеки от които придава различен и характерен вкус на заквасеното мляко в зависимост от пропорцията, в която се намират (представете си го като тълпа от роднини, всички с различен характер, събрани на Коледна вечеря – ако има повече от едните, настроенето ще е по-кисело, ако има повече от другите – ще е по-сладко).
Към тази особеност прибавяме и факта, че Lactobacilus bulgaricus е зиморничав и обича да му е топло – дори и от един градус отгоре в процеса на заквасяване тази бактерия избуява за сметка на Streptococcus thermophiles, а това от своя страна придава по-кисел вкус. Превесът на Streptococcus thermophiles пък допринася за повече аромати и сладък вкус.
Човекът, който управлява тази млечна какофония и я превръща в симфония, се нарича Тома – нашият диригент в производството на кисело мляко. След старателни експерименти и наблюдения върху действието на различни закваски той вече е наясно как действат различните микроорганизми върху крайния продукт и как да ги съчетае, за да получи желаните вкусови качества.
Ето така, благодарение на него, съществува киселото мляко harmonica и по-киселото кисело мляко harmonica. Ако вече ви се е приискало да покажете на Тома колко добре се е справил, просто хващайте една лъжица и започвайте да опустошавате кофичката с по-кисело кисело мляко. До дъно!