Фотоистория: Как се прави вкусна вафла?

Откакто започнахме с вафлите harmonica, много хора ни питат „Как се прави вафла?“
Затова решихме да ви покажем как се приготвят вафлите ни от пълнозърнести кори от лимец и кокосово масло.

Любо и шоколадовата фабрика

Откакто започнахме с вафлите, непрекъснато ни питат „Как направихте толкова вкусна вафла?“

Затова поканихме Вера Гоцева (lomovera) да снима и да ви разкаже за мястото, където се пекат корите, прави се пълнежа и се нарязват и опаковат готови вафли.

Любо
Технологът Любо ни посреща с усмивка и ни въвежда вътре. Веднага ни омайва вкусен аромат, от който ни се завива свят.
Там, където се пекат вафлените кори е доста горещо. Правим ги с българско био брашно от лимец. Радо и Мони следят внимателно процеса на печене на кората. Всичко се случва за секунди на машина наподобяваща огромен гофретник. Те вадят корите светкавично, за да не залепне за горещите плочи.
После корите изстиват в очакване да бъдат намазани с крем. Рецептата за този крем ни отне най-много време, докато намерим най-добрите съставки (с особено внимание към слънчогледовия тахан) и правилните пропорции. От машината ухае на тахан и какао, а това задвижва онези рефлекси, които ни карат да приличаме на кучето на Павлов пред светещата лампичка.
Ето я нашата вафла, почти готова. Минава през грижовните ръце на Северина, за да я премери и сложи в хладилник, където изстива и „стяга“.
И ние намазваме по едно парче от още топлите вафли, докато снимаме и гледаме. Мммм.
Хората, които правят вафлите не спират да се усмихват. „Вероятно от многото вкуснотии“, шегуваме се ние, а Гергана ни отговаря, че просто си обичат работата.
Личи им :)
След като изстинат, готовите кори се носят на уреда, който ги реже със струна в добре познатите ни форми.
Междувременно на последната машина е заредено фолио за опаковки. Вафлите се носят там, за да им „облекат“ дрехите на harmonica.
След това са готови да поемат към магазините, а ние искаме да видим тази история поне още веднъж.
Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.