Нашите пчелари са Цвятко Начев, Гроздан Попов и Димитър Джунов, живеят и работят в Калофер. Преди повече от 15 години и тримата започват да се занимват с пчеларство като хоби, всеки от тях си има друга професия в този живот – Цвятко е учител, Гроздан работи в мандра, а Димитър е вероятно един от последните горски у нас. На фона на това, че в България пчеларството се явява отмиращо пенсионерско занятие, удивителна е средната възраст на нашите агенти, едва 45 годишни. Както казахме, те също започват да гледат кошери просто като странично занимание, но бързо бяха спечелени за каузата на био-пчеларството. А то е занимание нелеко, изискващо много труд и всеотдайност.
Какви са изискванията за био-пчеларство?
Най-трудното е да се намери подходящо място, тъй като то следва да отстои на минимум три километра от конвенционално обработвани ниви и площи. Именно индустриалното земеделие е основната причина за измирането на медоносните пчели – в частност широката употреба на група пестициди, наречени неоникотоноиди, сочат последните изследвания на Soil Association. Изискването за минимум три километра отстояние е базирано на доказан факт. Пчелите спокойно могат да прелетят далеч повече, за да съберат нектар от растенията, но, веднъж напълнили стомахчетата си, не могат да вземат по-голямо разстояние наобратно. Точно поради това изискване в много страни просто не съществува био-пчеларство – не са останали незамърсени площи.
Био-пчелите се хранят само по естествен начин, тоест в менюто им не присътват захар и изосуит (продукт, получен от разпада на царевичното нишесте и широко използван в промишленото отглеждане). По този начин се гарантира качеството на меда и той съдържа само натурални съставки. Тази гаранция обуславя и много по-ниския добив, тъй като през зимата пчелите всъщност се хранят с меда, който са си направили преди студения сезон – а био-пчеларите оставят почти половината в кошера, вместо да го извадят целия и щедро да захранят работничките с изкуствени вещества. Качествената грижа за полезните насекоми се допълва и от лекарствата, които се използват за лечение на най-честото им заболяване, варлатозата. Не се допускат никакви широкоспектърни химии, а само оксилова, мравчена и оцетна киселина.
За да са сигурни, че пчеличките нямат никакъв досег с вредни вещества, био пчеларите не боядисват кошерите, а само ги импрегнират със смес от ленено масло и восък.
От кошера до магазина
Когато е готов медът се изважда от кошерите през определено време от активния сезон за работа на пчелите, което зависи от развитието и цъфтежа на основната медоносна растителност, където е разположен пчелина. За акациевия мед това е краят на май, началото на юни, за билковия края на юни и началото на юли, а за мановия – в периода август-септември. Извличането на меда от питите в био-пчеларството става чрез метода на центрофугиране. След това той се транспортира до предприятието за разфасовка на пчелен мед “Пико” ООД-Габрово, сертифицирано за преработка на био-мед по всичкиизисквания на Националното и Европейско законодателство. Загрява се до 35° С (за достигане гъстота, която позволява свободно движение и преминаване в дозиращата машина) и се разлива в стъклени бурканчета. Оттам медът поема по предназначение, тоест към рафтовете на познатите ви био магазини и квартални супермаркети.