Защо млякото на harmonica има различен вкус?

Различните треви и билки, които растат и цъфтят през различните топли месеци добавят в млякото своите аромати и свойства и го правят живо и пълноценно.

с. Белиш и с. Добродан, Троянско

Kогато кравата се храни разнообразно, млякото, което пиеш, също се променя. Отговорът на въпроса в заглавието е лесен: Защото кравите ядат различна храна. Особено през пролетта менюто им рязко се разширява и обогатява още с първото излизане в планината.

Различните треви и билки, които растат и цъфтят през различните топли месеци, добавят в млякото своите аромати и свойства и го правят живо и пълноценно.

Повечето изследвания отдавна са показали значителни разлики в полза на хранителните свойства на биомлякото в сравнение с индустриално произведеното. Ако имаш желание, можеш да разгледаш по-подробно този научен анализ. Но дори и да не сме диетолози, можем лесно да познаем специфичния вкус и плътност на млякото от кравите на harmonica през лятото.

Горските билки в Троянския балкан започват да цъфтят през април и продължават през лятото, чак до септември.

Първата от тях е фий, позната още като уров, тя показва виолетовата си шапка през пролетта и продължава да я носи до юни, а кравите просто я обожават, може би и заради факта, че все пак е пролет и те отново са навън.

Май и юни са месеците на зелените поляни, поръсени обилно с ярките жълти цветове на глухарчето, което предава жълтеникав оттенък и на самото мляко. Някъде по това време на трапезата се появяват и богородичето и белият равнец, които добавят своите качества (първото дори добявя лек шоколадов нюанс, представи си само). По време на активния сезон кравите похапват червена детелина и малко по-рядко мащерка – и двете са им много любими и променят вкуса на млякото съответно към по-сладко и към лека бадемова горчивина.

А в края на лятото се появява комунигата, заради която сме получавали често въпроса „Защо млякото на harmonica има вкус на пушек?“ Тази трева, която има изключителни лечебни свойства и действа като болкоуспокоително или противовъзпалително средство, приета като храна от кравите привнася силен вкус на опушено и изгоряло и затова фермерите преместват стадото на други ливади, щом тя надигне жълтите си цветове.

В harmonica ни е важен всеки детайл в правенето на мляко – от поляната край фермата до масата, и влагаме грижа и внимание към всички замесени в процеса. И все пак, вероятно най-важната ни мисия си остава тази за качествената, чиста и вкусна храна. Защото голямата грижа за опазванете на дивата природа минава през малката грижа за самите нас.

Различните треви и билки, които растат и цъфтят през различните топли месеци, добавят в млякото своите аромати и свойства и го правят живо и пълноценно.
Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.