Чиста Струма 2022

Каним всички на 17 септември 2022, в събота, в слънце или дъжд, да се съберем на бреговете на малката река Банщица, която с километри носи тонове отпадъци по течението си и ги влива в Струма.

Целта ни е за един ден да извадим колкото се може повече от натрупаните по бреговете на реката отпадъци. А ние поемаме отговорност нови боклуци да не попадат в реката.

Тази година планираме да чистим Банщица с техника, както и да сложим специални съоръжения на ключови места по реката за улавяне на леките отпадъци. Целта ни е веднъж завинаги да се справим с този нелеп проблем. И ще се справим.

С обединени усилия на много хора от района ще осигурим добра организация, място за паркиране, материали за почистването, извозване и депониране на събрания боклук. Ще ви очакваме с настроение и смисъл.

От две години сме се захванали да намерим решение на проблема с ужасното замърсяване на Струма и сме на път да се справим. Сега имаме нужда от хора, с които да изчистим натрупания боклук по бреговете.

Следете събитието във фейсбук за актуална информация.

Какво да носите?

 • гумени ботуши или обувки, с които да можете да влизате в кал и вода – за всеки случай, все пак ще чистим река.

Пунктове

Как ще чистим?

Разделно! Пластмасовите и стъклени отпадъци ще се събират в отделен цвят чували и ще бъдат транспортирани до пунктовете за вторични суровинии в гр. Кюстендил.

Битовите и всички останали нерециклируени отпадъци също ще имат свой цвят чували и ще бъдат транспортирани към специализирано депо за съхранение на отпадъци.

Защо го правим?

Преди година Методи от Хармоника, заедно с двама приятели, започнаха да отделят време и да събират боклука от Струма до село Долна Гращица. Постепенно се включиха още хора, примерът на Методи ни увлече и сега екипът на Хармоника правим всичко възможно, за да спрем източниците на нови отпадъци към реката и да изчистим тези, които са вече там. Редовно ви разказваме за тези усилия в сайта ни и социалните мрежи. Срещнахме много подкрепа от хора, институции и частни организации и много гражданска активност на място. Благодарение на всички тях, сме сигурни, че нещата ще се случат и най-сетне Струма ще потече чиста, а Мето и приятелите му ще могат да се захванат с друго.

Чунчата, Мето и Николай, които започнаха да чистят миналото лято и вдъхновиха много хора да ги последват.

Подкрепи ни!

Всички усилия, които полагаме, изискват не само времето ни, но и финансова подкрепа. Открихме банкова сметка, в която да събираме дарителски средства, необходими за:

 • Реализиране на почистването на Банщица с техника.
 • Извозване и депониране на събрания боклук в гостоприемно депо за съхранение на
 • отпадъци.
 • Проектиране, изграждане и монтиране на специални съоръжения в реката с цел улавяне
 • на лекия отпадък, преди да се е понесъл по течението към Струма.
 • Промяна в процесите на сметосъбиране и сметоизвозване в кв. „Изток“.
 • Допълнителна дотация на пластмасата, върната за вторични суровини.

Ето и банковата сметка за дарения:

IBAN: BG50UNCR70001525030260

титуляр: Чиста Струма Сдружение

Благодарим Ви!

Събитието във Фейсбук

Ето какво да очаквате.

И няколко идеи за туризъм в района на почистването:

Освен за почистването, можете да съчетаете пътуването до Кюстендил и с някоя от следните идеи:

 • Лесопарк и крепост „Хисарлъка„. Чудесно място за разходка сред красива природа и средновековна история.
 • Вековните секвои край Ючбунар и село Богослов. Обявените за природна забележителност през 1989 година с цел опазване на вековни дървета, това са най-старите секвои в България на възраст над 130 години.
 • Скално светилище „Провиралището“, село Лиляч. Необикновено място, което притежава силна живителна енергия.
 • Къща-музей „Владимир Димитров-Майстора“, село Шишковци. Открита на 25 юни 1982, в нея Майстора живее и твори в периода 1926-1944 г.
 • Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“, гр. Кюстендил. Открита през 1972 г. по повод 90-годишнината на големия художник.
 • Магическият смолчански водопад. Сред землището на красивото село Смоличано се намира живописният 15-метров водопад „Света Ана“. Над водопада се намира едноименната църква, известна с чудотворните води на чешмата си – аязмо.

Благодарност за партньорите ни