Чиста Струма!

26 септември

Каним всички на 26 септември, в неделя, в слънце или дъжд, да се съберем на бреговете на Струма в района на Кюстендил и за един ден да извадим колкото се може повече от натрупаните по бреговете на реката отпадъци. А ние поемаме отговорност нови боклуци да не попадат в реката.

С обединени усилия на много хора от района ще осигурим добра организация, място за паркиране, материали за почистването, извозване и депониране на събрания боклук. Ще ви очакваме с настроение и смисъл.

От миналата година сме се захванали да намерим решение на проблема с ужасното замърсяване на Струма и сме на път да се справим. Сега имаме нужда от много хора, с които да изчистим натрупания боклук.

Ето и кои са пунктовете, на които ще ви очакваме:

📌 Пункт 1 – под Конявски мост срещу бензиностанция Петрол.
Местоположение: https://maps.app.goo.gl/mwAPfdCTAZSycmCV9

📌 Пункт 2 – при помпената станция.
Местоположение: https://maps.app.goo.gl/pjfEZJR7xjoKzoii7

📌Пункт 3 – под Тръновлажкия мост.
Местоположение: https://maps.app.goo.gl/94HgL7EU6VLa9jhu5

На всеки пунк ще има място за паркиране, отговорници и доброволци със сини тениски “Чиста Струма”, които ще ви дадат необходимите материали (чували, ръкавици, маски) и ще ви насочат към реката. Ще ви дадат инструкции за разделното събиране на отпадъците (в различни по цвят чували). Ще има и вода и плодове, течаща вода и тоалетна, както и място за почивка и сядане.

Какво да носите?

 • по-плътни ръкавици, тъй като наличните на пунктовете ще са за еднократна употреба,
 • гумени ботуши или обувки, с които да можете да влизате в кал и вода – за всеки случай, все пак ще чистим река.

Как ще чистим?

Разделно! Пластмасовите и стъклени отпадъци ще се събират в отделен цвят чували и ще бъдат транспортирани до пунктовете за вторични суровинии в гр. Кюстендил. Със средствата ще подкрепим детското отделение на МБАЛ Кюстендил.

Битовите и всички останали нерециклируени отпадъци също ще имат свой цвят чували и ще бъдат транспортирани към сътветното депо за боклук.

В най-замърсените участъци ще се действа със специализирана техника от Община Кюстендил.

Защо го правим?

Преди година Методи от Хармоника, заедно с двама приятели, започнаха да отделят време и да събират боклука от Струма до село Долна Гращица. Постепенно се включиха още хора, примерът на Методи ни увлече и сега екипът на Хармоника прави всичко възможно за да спрем източниците на нови отпадъци към реката и да изчистим тези, които са вече там. Редовно ви разказваме за тези усилия в сайта ни и социалните мрежи. Срещнахме много подкрепа и много активни хора на място, с които сме сигурни, че нещата ще се случат и най-сетне Струма да потече чиста, а Мето и приятелите му да се захванат с друго.

Чунчата, Мето и Николай, които започнаха да чистят миналото лято и вдъхновиха много хора да ги последват.

Надяваме се, че това ще е и пример за много други хора в България и ще мотивира и други организации да се обединят и да се справят със замърсяването на реките там, където живеят и работят.

В работата ни в Хармоника винаги търсим най-отговорните решения, независимо дали е за чиста храна или за чиста река, за да можем да даваме пример с действията си и на другите.

Ще ви очакваме на 26 септември. Доведете деца, приятели, роднини, колеги.

Трябва да сме много, за да се справим.

Събитието във Фейсбук

Ето какво да очаквате.

Идеи за неделен туризъм в района на почистването:

Освен за почистването, можете да съчетаете пътуването до Кюстендил и с някоя от следните идеи:

 • Лесопарк и крепост “Хисарлъка“. Чудесно място за разходка сред красива природа и средновековна история.
 • Вековните секвои край Ючбунар и село Богослов. Обявените за природна забележителност през 1989 година с цел опазване на вековни дървета, това са най-старите секвои в България на възраст над 130 години.
 • Скално светилище “Провиралището”, село Лиляч. Необикновено място, което притежава силна живителна енергия.
 • Къща-музей “Владимир Димитров-Майстора”, село Шишковци. Открита на 25 юни 1982, в нея Майстора живее и твори в периода 1926-1944 г.
 • Художествена галерия “Владимир Димитров-Майстора”, гр. Кюстендил. Открита през 1972 г. по повод 90-годишнината на големия художник.
 • Магическият смолчански водопад. Сред землището на красивото село Смоличано се намира живописният 15-метров водопад “Света Ана”. Над водопада се намира едноименната църква, известна с чудотворните води на чешмата си – аязмо.

Благодарност за партньорите ни

 • Искра Стоилова и Сръчно,
 • Всички доброволци,
 • Devin,
 • MasterCard,
 • Община Кюстендил.
Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.