река Струма, Фотограф: Златина Точкова

Храната и борбата

Каузите на harmonica

Знаем колко е важно това, което слагаме в себе си. През нас минават всеки ден големи количества ресурси – вода, въздух, храна – и всички те се грижат за доброто състояние на тялото ни, дават ни нужната енергия, за да може то, тялото, да бъде онази приятен и уютен дом за нашият дух. И именно това е борбата, за която народът се е изказал с присъщата си мъдрост. Духовната борба, която всеки един от нас води всеки ден, и която днес е особено критична. Защото – колкото и да е клиширано вече това изречение – времената са трудни.

Трудни са, защото сме в търсене на новото нормално. Това нормално, с което бяхме повече или по-малко свикнали преди тази абсурдна година да ни се стовари като саксия, докато си крачим бодро по тротоара, всъщност не беше никакво нормално. Системите за произвеждане на храна и за нейното разпределение, са се изродили до степен, в която можем да ядем кисело мляко без мляко в него, да се тъпчем с антибиотици, без да искаме, да има милиони гладуващи, докато едновременно с това милиони тонове добра храна се изхвърлят. За унищожаването на почвите, водите и биоразнообразието можем да говорим часове наред.

Както можем и часове наред да си отговаряме на въпроса защо. Защо стана така? Има си логични и стройни причини, подчинени на безмилостната логика на финансите, икономиката и общата ни социална система. Нека да бъде ясно – ние не говорим за събаряне на системата или революции със сопи и мотики. Ние говорим за използване на лостовете и механизмите на същата тази обществена система в полза на нови възможности и перспективи. Да надградим това, което имаме, да му зададем нови посоки, ново търсене и нови цели. Да „ъпдейтнем“ системата, казано на дигитален език.

Дали е лесно? Не е, няма какво да се лъжем. Всяко старо дърпа чергата към себе си, за да си покрие изстиващите колена. Дали е възможно? Вярваме с цялата вяра на хора, които са се отдали на това да създават блага за своите деца, на първо място, а от там – и за всички свои приятели и съмишленици. Ние не правим само храна – ние имаме мисия. Повече от всякога тя приема своето солидно и триизмерно изображение. Време е за действие. Сега, веднага.

Защо Мето чисти Струма?

Това е Методи. Сигурно го познавате. Мето е един от основателите на harmonica и основна движеща сила зад всичко, което […]

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.